case-logo

Ontdek de impact van (niet)duurzaam gedrag

item-1
item-2
item-3
item-4
item-5

Groningen verduurzamen met AR

case-image
1

Verduurzaming is een maatschappelijk urgent onderwerp. Tegelijkertijd is het zonder meer een van de grootste uitdagingen van Nederlandse gemeentes. De gemeente Groningen vroeg ons daarom om een Augmented Reality (AR) applicatie te bouwen waarmee inwoners van Groningen bewust worden gemaakt van de laagdrempelige initiatieven die zij zelf kunnen nemen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

Duurzaamheids-initiatieven uitproberen in eigen tuin

case-image
2

Bij het starten van de applicatie is er via een kaart van Groningen te zien hoe het op dit moment gesteld is met de hittestress en vegetatie. Vervolgens kunnen gebruikers AR elementen plaatsen in hun eigen tuin, zoals virtuele regentonnen, moestuintjes of bomen, en inzicht krijgen in de effecten ervan op het klimaat.

Nadat de objecten zijn geplaatst en de positieve effecten ervan zijn beschreven, zien gebruikers stap voor stap hoe ze het kunnen realiseren. Dit stappenplan staat vol praktische tips en trics om er direct zelf mee aan de slag te kunnen gaan. 

Gevolgen voor het milieu direct zichtbaar

case-image
3

Het doel van de applicatie is ruimschoots geslaagd. Op een speelse en visuele manier zijn bewoners gestimuleerd om zelf klimaatadaptieve maatregelen te nemen. De AR functionaliteiten zorgden er namelijk voor dat gebruikers niet alleen inzagen wat ze zelf konden doen om hun stad te verduurzamen, maar ook toepasbare instructies kregen waardoor ze het konden waarmaken.